תחולת הלכת השיתוף על מוניטין ונכסי קריירה | עו"ד רויטל אבידן
בנסיבות מסוימות עשויים בני-זוג לעמול יחד, תוך מאמץ משותף, על הגברת כושר השתכרותו של אחד מהם. להשקעה זו פוטנציאל כלכלי ניכר. אם יפורק הקשר הזוגי מבלי שהיא תובא בחשבון, ייוצר פער בין שני בני-הזוג, ההולכים כל אחד לדרכו.
מתי יזדקק בית המשפט לחלוקת נכסי קריירה?
הצורך להיזקק לחלוקה של נכסי הקריירה יתעורר בעיקר במקרים מובהקים שבהם נוצר פער ממשי וברור בין בני הזוג מבחינת כושר ההשתכרות שלהם – פער שנובע מכך שאחד מבני הזוג נטל על עצמו ויתור משמעותי מבחינת ההתפתחות המקצועית והתמקד במרחב הביתי, ובכך אפשר לבן הזוג האחר להשיא את כושר השתכרותו.
בית המשפט יבחן את הפער שנוצר בין בני הזוג עקב הנישואין, ויאזן אותו בכסף או בשווה כסף. מדובר אך ורק בפער שנוצר במהלך הנישואין, עקב הנישואין.
אין להביא בחשבון, לעניין הפער בכושר ההשתכרות, את החלק המתייחס לכישרון האישי, ליכולת הטבועה באדם, לתקופה שלפני תחילת הקשר הזוגי ולתקופה שלאחר סיומו ולמרכיבים נוספים שאין להם תלות בקשר הזוגי.
בתי המשפט לענייני משפחה הם המוסמכים לשנות גובה דמי מזונות שנקבעו בהסכם, אך הם לא ממהרים לעשות זאת, אלא אם מדובר במקרה של שינוי נסיבות מהותי. תביעה להגדלת או להפחתת דמי מזונות מתקבלת לרוב במידה והיא חיונית למתן תהחלק שנותר הוא התוצר של המאמץ המשותף, ואותו יש לחלק ברגיל בין בני-הזוג בחלקים שווים.
כיצד תתבצע החלוקה בפועל?
שאלת אופן התשלום הינה שאלת כבדת משקל ואין עליה תשובה חד משמעית.
יש שמעדיפים את שיטת התשלום החד פעמי ויש שמעדיפים את שיטת התשלום העיתי. (הנעשה מעת לעת).