מעמדם של זוגות חד מיניים | עו"ד רויטל אבידן
חרף העובדה כי בשנים האחרונות חלה עליה במספר המשפחות האלטרנטיביות, כאלה שאינן מורכבות מגבר ואישה שנישאו כדת וכדין, וחרף העובדה כי יחס החברה כלפי זוגות חד מיניים השתנה משמעותית, נישואים חד מיניים אינם מוכרים רשמית בישראל.
במדינת ישראל, לא קיימת חקיקה המחייבת את בית המשפט לתת תוקף של פסק דין להסכם חיים משותפים עם בני זוג מאותו המין או להכיר בנישואים אזרחיים בין בני זוג חד-מיני. עם זאת, קיימים מקרים שהפסיקה מכירה בנישואים אזרחיים חד-מיניים שנערכו בחו"ל או בבני זוג חד-מיניים המוגדרים כידועים בציבור.
כך, ניתן למצוא בפסיקה ובהנחיות היועמ"ש, התייחסות לזכויות הבאות:
אימוץ ותרומת ביצית
נושא האימוץ ותרומת הביצית עבור זוגות חד-מיניים בישראל אינו מעוגן בחוק,אך קיימות הנחיות של היועץ המשפטי לממשלה שנוגעות לנושאים הללו:
עבור זוגות חד-מיניים, ניתן לאפשר לבן או לבת זוג בני אותו המין לאמץ את ילדו, הביולוגי או המאומץ של בן או בת זוגם. בנוסף אין מניעה חוקית לאשר לבני או בנות זוג מאותו המין לאמץ ילד זר,בכפוף לשיקולי טובת המאומץ, כפי שנהוג בכל הליך אימוץ.
עבור בנות זוג החולקות משק בית משותף, קיימת האפשרות , כל עוד הביצית נשאבה במסגרת טיפולי הפריה באופן חוקי. הנחיה זו תקפה כל עוד התרומה נעשית בהסכמה ולא מעורב בה סחר בביציות.
מיסוי מקרקעין
היועץ המשפטי לממשלה פרסם הנחיה לפיה המונח "בני זוג" לצורך סעיף 62(ב) לחוק מיסוי מקרקעין (שבח, מכירה ורכישה), התשכ"ג-1963, כולל גם זוג בני אותו המין. הזכות לפטור ממס שבח מקרקעין וממס רכישה לה זכאים בני זוג בעת העברת דירה מהאחד לשני תחול גם על זוגות בני אותו המין.
רישום הזוגיות במרשם האוכלוסין
בני זוג מאותו המין, אשר ערכו טקס נישואין אזרחי מחוץ לישראל,המוכר באותה מדינה בה נערך, הורשו להציג את תעודת הנישואין בפני פקיד הרישום במינהל האוכלוסין, ולשנות את רישומם במנהל האוכלוסין מרווק לנשוי.
הזכות לרשת
בית המשפט קבע כי בני זוג בני אותו המין, אשר ניהלו אורח חיים זוגי וחיו כידועים בציבור, רשאים לרשת האחד את השני במותם, מכוח סעיף 55 לחוק הירושה, תשכ"ה-1965.
הפרשנות למונח "איש ואישה" צריך להתאים עצמו לשינויים החברתיים. הכרה בזכויות הירושה של ידועים בציבור בני אותו המין הינה צעד מתבקש מהמצב המשפטי הנוכחי.
זכאות לתגמולים ולתשלומי פנסיה
בית הדין לעבודה קבע כי בני זוג חד מיניים נחשבים כבני זוג וכידועים בציבור, כך שלאחר מותו של אחד מבני הזוג, זכאי בן הזוג השני לגמלת הפנסיה ולקצבת שארים.